Waarom worden sommige beroepen als minderwaardig gezien?

 Er word vaak neergekeken op mensen mensen die een beroep uitoefenen waarvoor geen gespecialiseerde oftewel een zogenaamde hogere opleiding nodig is.

Dit betreft vaak beroepen waarbij met de handen word gewerkt of een zogenaamde Lagere opleiding vaak voldoende is. Bijvoorbeeld de schoonmaker, de fabrieksarbeider, de monteur, Verpleeg(st)er/ verzorgende of de loodgieter.

Er word op deze mensen neergekeken omdat ze zogezegd met hun handen werken. Er word gedacht dat ze er niet of nauwelijks bij hoeven na te denken.

Maar:

Zonder deze mensen kunnen veel anderen hun werk niet doen en blijven veel dingen die stuk gaan kapot. Zijn er geen bedden stoelen en bureaus. Rijden de auto's niet en blijven lekke banden lek. Is er geen stroom in huis en ga zo maar door.

Zonder schoonmaker heeft de chirurg geen plek om te opereren en zonder verple(e)g(st)er en verzorgende geen patiënten. Zonder monteur geen werkende machines. Zonder fabrieksmedewerker geen producten, zonder boer geen eten, Zonder metselaar geen huis, zonder elektricien geen licht, zonder loodgieter geen water uit de kraan etc. Maar: zonder de chirurg of fabriekseigenaar etc. heeft de schoonmaker, monteur en verple(e)g(st)er etc. ook geen werk.

De ingenieur kan wel een ontwerp maken maar zonder de vakman zal het een ontwerp blijven. De chirurg kan de patiënt wel opereren maar zonder de verpleging zal de patiënt waarschijnlijk niet overleven. De chirurg kan wel een operatiekamer hebben maar zonder de schoonmaker word de overlevingskans van de patiënt veel kleiner. De restaurant houder zal zonder kok niet veel eten serveren. Zonder serveerster/ober ook niet.

Vaak hebben die mensen Met die zogenaamde lagere opleiding meer kennis en kunde in huis dan word gedacht en zijn ze breed inzetbaar. Heel breed. En kunnen ze vaak dingen waar niet aan word gedacht. Vaak zien ze dingen waar de specialist niet eens aan heeft gedacht.

Er is ook niks mis met iemand die met zijn handen werkt en van heel veel dingen iets weet.

Het word tijd dat de hoger en lager opgeleide elkaar eens gaan respecteren en voor vol aan gaan zien.

Het maakt niet uit of je universitair bent opgeleid of alles in de praktijk hebt geleerd. We kunnen gewoon niet zonder elkaar.

En voordat de architect gaat zeggen zonder mij geen huis: Die metselaar, loodgieter en elektricien kunnen samen best een perfect functionerend huis ontwerpen en bouwen. Waarschijnlijk simpel en rechthoekig en niet apart, maar toch een huis.

Iedereen heeft zijn waarde en zonder elkaar zullen we het niet redden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zou het er uit zien als je een tweeling had van het andere geslacht.

De geschiedenis herhaalt zich

Veranderingen door...........